Sentlemanin historia

Sentlemanin historia ulottuu 1960-luvulle, jolloin innokkaat nuoret Iisalmelaiset veljekset Aulis ja Pauli Kiiskinen päättivät kokeilla siipiään vaatekauppiaina. Tällöin molemmat veljekset työskentelivät paikallisen Iisalmelaisen miestenvaateliikkeen myyjinä, ja heidän oppi-isänään toimi legendaarinen tori-ja kivijalkakauppias Tauno Mykkänen.

Työskenneltyään ensin myyjinä, myöhemmin veljeksille syttyi palo saada jotain enemmän. Tämän seurauksena Aulis lähti itsenäiseksi torikauppiaaksi ja jossain vaiheessa myös Pauli jättäytyi ansiotyöstä.

Nuoruuden rohkeuden saattelemana molemmat veljekset päättivät lähteä itsenäisesti myymään karvahattuja, villahousuja ja muita vaatteita Suomen turuille ja toreille. Muutamien torilla vietettyjen kauppamiesvuosien jälkeen vuonna 1967 Pauli halusi kuitenkin vielä jotain enemmän. Hän päätti lähteä rohkeasti kohti yrittäjyyttä ostamalla kauppias Mykkäseltä ensimmäisen kivijalkakauppansa varaston.

Alkoi uusi kausi ja töiden lisääntymisen ansiosta yrityksiin otettiin mukaan myös Auliksen ja Paulin vaimot. Miestenvaatteiden myynnin lisäksi tarjontaa haluttiin laajentaa ja niinpä joitakin vuosia myöhemmin veljekset ostivat myös naistenvaateliikkeen varaston. Myyntitoiminta laajeni toritoiminnan lisäksi kattamaan näihin aikoihin siis myös miesten- että naistenvaatteiden myynnin. Toiminnan laajenemisen seurauksena päätettiin muutaman vuoden kuluttua kuitenkin lopettaa torikauppa ja avata kivijalkakauppa myös Lapinlahdelle. Iisalmen ja Lapinlahden kivijalkakaupat työllistivät kaksi perhettä, joiden sisällä oli kasvamassa myös perheiden omia lapsia mukaan toimintaan.

1970-luvun loppupuolella veljekset päättivät kuitenkin jakaa yritykset, jonka seurauksena Sentlemanin nykyisen kauppiaan Sinikka Kiiskisen vanhemmille Pauli ja Toini Kiiskiselle jäi miestenvaateliike Iisalmessa. 1980-luvulta eteenpäin Pauli ja Toini Kiiskinen pitivät kauppaa menestyneesti Iisalmessa nousten Iisalmessa varsin tunnetuiksi.

Sentlemanin nykyinen kauppias Sinikka Kiiskinen on Pauli ja Toini Kiiskisen tytär, joka tuli yrityksen toimintaan mukaan 1987 työskennellen ensin kymmenisen vuotta äitinsä ja isänsä kanssa. 1998 yrityksessä päätettiin kuitenkin toteuttaa sukupolvenvaihdos, jonka seurauksena Sinikka Kiiskinen astui kauppiaan rooliin.

Vaatekauppa toimi Iisalmessa aina vuoteen 2015 saakka, jolloin Sinikan perhe päätti muuttaa lähemmäksi tyttären perhettä Hattulaan, lähelle Hämeenlinnaa. Sinikka päätti pitää vuoden sapattivuoden, kuitenkin samalla kokoajan miettien ideoita kohti tulevaa. Kyseisenä vuotena syntyi myös ajatus Sentlemanista.

Sentlemanin toiminnan voidaankin ajatella pohjautuvan yrityksen miltei 50 vuotta vanhaan historiaan ja tämän päivän kaupan vaatimuksiin. Vanhan yrityksen konseptia päätettiin uudistaa modernimpaan suuntaan, jossa myös sosiaalisen median mahdollisuudet päätettiin ottaa hyötykäyttöön. Uutta näkemystä toimintaan mukaan tuli tuomaan myös seuraavan polven kauppias, Sinikan tytär Krista Jaatinen liiketalouden opintojensa ohella.

Vaikka maailma ympärillämme on muuttunut hurjasti näiden vuosikymmenten aikana, on yksi asia, joka tässä yrityksessä ei muutu. Tämä asia on ihmisten kohtaaminen, ja voimmekin ylpeänä luvata asiakaspalvelun olevan yrityksemme toiminnan punainen lanka. Olipa kyseessä fyysinen kohtaaminen myymälässä tai verkkotapaaminen sosiaalisessa mediassa, muista aina, että kaiken taustalla on perhe ja oikeat ihmiset.